Țara cu două fusuri orare și-a băgat cetățenii în ceață. Guvernul a amânat trecerea la ora de vară, apoi s-a răzgândit

de: Cătălina Burghelea
27 03. 2023

Libanul, o țară din Asia de Sud-Vest, situată pe țărmul estic al Mării Mediterane și cu o populație de doar 5,5 milioane de oameni, „jonglează” cu două fusuri orare simultan din cauza unei dispute religioase, lăsându-și cetățenii complet confuzi. Diferite motoare de căutare oferă acum rezultate contradictorii atunci când sunt întrebate despre ora curentă, unele rețele de telefonie mobile cerându-le utilizatorilor să dezactiveze funcțiile de actualizare automată.

Libanul are două fusuri orare, lăsându-și cetățenii complet confuzi

O dispută religioasă în Liban i-a forțat pe rezidenții micuței țări din Orientul Mijlociu să gestioneze două fusuri orare simultan. Acest lucru a creat o confuzie semnificativă; diferite motoare de căutare oferă acum rezultate contradictorii atunci când sunt întrebate despre ora curentă, iar unele rețele de telefonie mobile solicită utilizatorilor să dezactiveze funcțiile de actualizare automată.

Kim Ghattas, un scriitor cu sediul la Beirut, a declarat pe Twitter că disputa privind fusul orar „aruncă planurile de călătorie, apelurile cu zoom și actualizările automate ale telefoanelor într-o dezordine totală”, notează Business Insider.

Guvernul de la Beirut a cedat după revolta politicienilor și a liderilor religioși

Astăzi însă, guvernul de la Beirut a anunțat că va trece, în cele din urmă, la ora de vară, joi, revenind asupra deciziei sale de a amâna schimbarea orei cu o lună (21 aprilie), măsură care a plasat populaţia într-o stare de confuzie.

„Guvernul a decis să îşi menţină deciziile precedente legate de trecerea la ora de vară, care vor intra în vigoare în noaptea de miercuri spre joi”, a spus prim-ministrul Najib Mikati, la sfârşitul unei şedinţe de guvern.

Amânarea trecerii la ora de vară a creat haos

Amânarea anunţată cu două zile înainte de trecerea la ora de vară, prevăzută în noaptea de sâmbătă spre duminică din weekendul trecut, a stârnit furia liderilor politici şi religioşi creştini, accentuând și senzația de diviziune socială.

„Decizia avea scopul de a uşura ziua de post din luna ramadanului”, care se întinde de la răsăritul până la apusul Soarelui, a motivat premierul Mikati, spunând, totodată, că au existat „anumite reacţii odioase în comunitate”.

La îndemnul patriarhului maronit, liderul religios al celei mai influente comunităţi creştine din Liban, o parte a populației a refuzat să respecte amânarea anunţată săptămâna trecută. Astfel, toată ţara, afectată de o profundă criză politică şi economică, s-a trezit cu două fusuri orare, care au provocat perturbări în cursele aeriene internaţionale şi în instituţiile cheie, în contextul în care multe state au trecut la ora de vară de duminică.

Critici aduse premierului țării

Principalele două partide creştine, Forţele Libaneze şi Curentul Naţional Liber, au criticat dur decizia prim-ministrului Najib Mikati, un musulman sunnit aflat la conducerea unui cabinet demisionar, după ce mandatul preşedintelui libanez, un creştin maronit, s-a încheiat în urmă cu aproape cinci luni.

„Să fim clari. Problema nu este ora de iarnă sau cea de vară (…), ci funcţia vacantă de preşedinte al Republicii Libaneze”, a declarat Mikati, îndemnându-i, totodată, pe parlamentari să îşi asume responsabilităţile şi să aleagă un nou lider.